Radionicom “Znakovni jezik za osobe s oštećenjem sluha” obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Radionicom “Znakovni jezik za osobe s oštećenjem sluha” obilježen Međunarodni dan starijih osoba

U ponedjeljak, 3.10.2022., u pazinskom Spomen domu interaktivnom radionicom pod nazivom „Znakovni jezik za osobe s oštećenjem sluha“ završen je ciklus radionica, financiranih sredstvima projekta „SOS – skrb o starijima“, koje su obrađivale aktualne teme vezane uz starenje i kvalitetu života starijih osoba. Posljednjom radionicom ujedno je i simbolično obilježen Međunarodni dan starijih osoba (1. listopada).

U ime organizatora Centra za socijalnu skrb Pazin, prisutnim sudionicima obratila se ravnateljica Pavita Jelinčić, te je ukazala na nužnost komunikacije i participacije svih osoba u životu zajednice. Istaknula je da bez međusobnog sporazumijevanja nema ni razumijevanja potreba ni osobnosti ljudi koji nas okružuju, a time ni prave integracije pojedinaca u društvo. Kao što je i svaki drugi jezik kojim se aktivno koristimo bogatstvo za pojedinca i sredstvo razmjene informacija za sve koji se njime služe, tako je i znakovni jezik, naglasila je, zvuk koji pobjeđuje tišinu onih koji su njome okruženi.

Radionicu, namijenjenu prijaviteljima, partnerima, volonterima, kao i predstavnicima najvažnijih udruga koje skrbe o kvaliteti života starijih osoba na području Pazinštine, vodila je gđa. Tatjana Vodnik, koja je od 2015. godine službena prevoditeljica (tumač) Udruge gluhih i nagluhih osoba Istarske županije (UGNIŽ). Iako sama rođena kao čujuća osoba, kao djetetu gluhonijemih roditelja, znakovni jezik joj je materinji te ga je usavršavala od najranije životne dobi. Posao joj je vrlo dinamičan i zahtjevan, budući da svoje usluge članovima udruge pruža u različitim životnim situacijama, te ih prati na različita predavanja, konferencije, na sud, u policiju, kod liječnika, pa čak i prilikom sudjelovanja na televizijskim emisijama.

Nakon osnovnih informacija o udruzi UGNIŽ, koja je osnovana 1948. godine u Puli i tzv. kulturi osoba oštećena sluha, sudionici radionice imali su priliku naučiti osnovna pravila koja je potrebno primjenjivati u komunikaciji s gluhim osobama, ali i saznati o izazovima s kojima se one svakodnevno susreću zbog nedovoljne prilagođenosti informacija osobama s tom vrstom invaliditeta. Prisutni su saznali da, iako je znakovni jezik praktički univerzalan te se osobe s oštećenjem sluha bez većih teškoća njime sporazumijevaju u čitavom svijetu, ipak postoje razlike između riječi i pojmova u pojedinim državama. Svim sudionicima je osobito zanimljiv, zabavan i koristan bio praktični dio radionice, u kojemu su naučili osnovne pojmove iz svakodnevne komunikacije, kao i dvoručnu abecedu. Polaznici su dobili i informacije o mogućnostima daljnjeg usavršavanja u znakovnom jeziku, kako bi ovaj način komunikacije postao što dostupniji zajednici čiji su aktivni dionici i osobe s oštećenjem sluha.

U ciklusu od četiri radionice koje su bile organizirane za prijavitelje, partnere, volontere i same korisnike projekta „SOS – Skrb o starijima“, radi specifičnosti teme, znakovnom jeziku bile su, djelomično ili u cijelosti, posvećene dvije radionice, a uz njega su sudionicima na zanimljiv i pristupačan način prezentirane još tri zanimljive horizontalne teme: „Ususret promjenama - Psihosocijalni aspekt starenja“, „Volonterstvo kao resurs u skrbi  o starijim osobama“, te „Pravna zaštita starijih osoba - Izazovi i mogućnosti u Istarskoj županiji“. Navedenim radionicama, od ožujka do listopada, bili su obilježeni značajni datumi za osobe starije životne dobi, kao što su: Svjetski dan socijalnog rada, Svjetski dan Crvenog križa, Svjetski dan svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba i Međunarodni dan starijih osoba.

Starija se populacija svakodnevno susreće sa specifičnim izazovima koje nosi njihova dob, zdravstveno stanje, ali i nesigurnost egzistencijalne perspektive. S obzirom na statističke podatke iz kojih je vidljiv rast broja starijeg stanovništva u RH i na činjenicu da su starije osobe prepoznate kao ranjiva skupina, potrebno je kontinuirano raditi na tome da one dobiju adekvatnu zaštitu, skrb, informaciju i pažnju.

Podsjećamo kako se projekt „SOS – skrb o starijima“, kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Pazin s partnerima Gradom Pazinom i Centrom za socijalnu skrb Pazin, provodi u sklopu izgradnje Doma za starije osobe i centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin. Ukupna vrijednost projekta iznosi 54.720.608,72 HRK, od čega EU sufinancira iznosom od 10.817.210,07 HRK. Projekt je prijavljen u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.