Pazin: Položen kamen temeljac, počinje gradnja Doma za starije – prvi korisnici uselit će za dvije godine

Pazin: Položen kamen temeljac, počinje gradnja Doma za starije – prvi korisnici uselit će za dvije godine

Danas je u Pazinu postavljen kamen temeljac te na simboličan način obilježen početak radova na Domu za starije, čiji značaj ima dalekosežnu dobrobit za cjelokupni istarski poluotok, a izgradnja se planira još od ranih 50-ih godina prošlog stoljeća.

“Ovim putem želim uputiti zahvalu Istarskoj županiji, Gradskom društvu Crvenog križa Pazin, Centru za socijalnu skrb u Pazinu te radnom timu i svima ostalima kioji su na bilo koji način doprinijeli da danas obilježimo ovaj veliki trenutak, početak izgradnje Doma za starije osobe i Centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga u Pazinu” – poručili su iz pazinske gradske uprave.

“Ima li danas netko sretniji i ponosniji?  Mislim da nema” – napisao je na svom fb profilu gradonačelnik Krulčić.

Izgradnjom Doma za starije osobe i centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin, Istarska županija u suradnji s jedinicama lokalne samouprave nastavlja sustavno i kontinuirano raditi na podizanju standarda međugeneracijske solidarnosti i voditi brigu o starijim osobama.

Zajednički je to projekt Istarske županije i Grada Pazina, a čiji je početak obilježen danas svečanim otvaranjem radova, uz prisustvo manjeg broja uzvanika i sukladno epidemiološkim mjerama.

Sama izgradnja Doma za starije osobe i centar za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin odvijat će se u 2 faze, a troškovi izgradnje u prvoj fazi procijenjeni su na 37 milijuna kuna.

U prvoj fazi bit će izgrađeno prizemlje i još dva kata, što bi u konačnici obuhvaćalo sve potrebne zajedničke prostore namijenjene za 52 korisnika na dugotrajnom smještaju, odnosno za 30 korisnika izvaninstitucionalnih socijalnih usluga u vidu poludnevnog boravka, ali i pomoćne prostore nužne za uslugu “Pomoć u kući”, koja će se odnositi na 90 korisnika.

U drugoj fazi izgradit će se objekt za još 48 smještajnih jedinica što bi značilo da će Dom za starije imati kapacitet za stotinjak korisnika.

Okupljenima se, uvodno obratio zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin kazavši kako je “uvažavanje i razumijevanje starijih osoba temelj svakog razvijenog društva. Stoga je naša zajednička dužnost voditi skrb o njime te im osigurati odgovarajuću brigu, kako bi se osjećali dostojanstveno, sigurno i zaštićeno”.

„Lani smo tako uspješno okončali projekt dogradnje Doma za starije osobe Domenico Pergolis u Rovinju, vrijedan preko 32 milijuna kuna, a kojeg su financirali Županija  i Grad Rovinj u jednakim omjerima. U ovoj nas, pak, godini po jednakom principu očekuju i 2 kapitalne investicije ovdje u Pazinu, te u Labinu gdje ćemo graditi dva doma za starije osobe“, istaknuo je župan Radin dodajući kako će Istarska županija kontinuirano raditi na projektima i programima na području zdravstva i socijalne skrbi, kako bi u prvome redu vodili računa o najranjivijim skupinama u našoj zajednici.

Spomenimo i da je u tijeku dogradnja i rekonstrukcija Doma za starije u Buzetu, kao i dogradnja lifta u Domu za starije osobe Raša.

O važnosti projekta govorio je i gradonačelnik Pazina Renato Krulčić naglasivši kako je ovo veliki dan i za Grad i za Županiju, ali i za ovu buduću ustanovu i njezine djelatnike. Zahvalio se Istarskoj županiji, partnerima na projektu, radnom timu i svima koji su uključeni u projekt izgradnje Doma u Pazinu, čiji se početak s nestrpljenjem očekivao, a njegov dovršetak i smještaj prvih korisnika još i više.

„Teško je ne biti emotivan na ovaj značajan dan kad polažemo kamen temeljac za objekt koji je generacijski projekt, o kojem se u Pazinu priča od kasnih šezdesetih godina prošlog stoljeća“, istaknuo je Krulčić i dodao:

„Treća životna dob izazovna je doba kako za pojedinca, tako i za njegovu obitelj, ali i za čitavu zajednicu i upravo je zato naša obaveza da omogućimo svima, da kao društvo budemo jednako odgovorni i da osiguramo sve uvjete u zajednici da bi život svakog pojedinca bio što bolji, kvalitetniji  i što sigurniji”.

Izvođač radova i predstavnik građevinske tvrtke De conte d.o.o. Labin direktor Marko Kontošić osvrnuo se na izuzetnu važnost ovog projekta kako za njihovu tvrtku, tako i za cijelu zajednicu jer ovakve kapitalne investicije služe svima nama na ponos.

„Projekt ćemo odraditi kvalitetno, stručno i u roku, kao i sve projekte do sada, a posebno  se zahvaljujem gradonačelniku Pazina i cijelom njegovom timu na ukazanom povjerenju“, istaknuo je za kraj Kontošić.

Podsjećamo, Istarska županija potpisala je Sporazum o davanju kapitalne pomoći za otplatu kredita za izgradnju i opremanje te sufinanciranje kredita u iznosu od 50 posto.

Istarska županija i Grad Pazin sudjeluju u otplati kredita u jednakim omjerima, odnosno s  20.784.604,82 kuna svaki.

Ukupna površina Doma za starije iznosit će 3,672 metra četvorna, a objekt bi trebao biti završen do sredine 2023. godine kada bi uselili i prvi korisnici. (v.H., Istarska županija)